Преподобный Тарасий Глушицкий, игумен.
Память: 26 мая, 25 октября, Собор Вологодских святых (переходящее).
Преподобный Тарасий Глушицкий был игуменом обители, устроенной святителем Стефаном Пермским, и ревностно распространял и утверждал православную веру среди зырян.
В 1427 году при преемнике святителя Стефана, епископе Герасиме (память 29 января), преподобный Тарасий добровольно оставил управление монастырем и пришел в Глушицкую обитель под руководство преподобного Дионисия.
Святой Дионисий, видя глубокое смирение Тарасия, принял его. Наравне с послушниками трудился в монастыре игумен Тарасий и вел строгую подвижническую жизнь. Преподобный был погребен в Дионисиевом монастыре († 1440).
Тропарь преподобным Амфилохию, Макарию,Тарасию и Феодосию Глушицким, глас 8
Свети́льники све́тлыя я́вльшеся,/ добро́ту земну́ю му́дренно оста́вльше,/ и идо́ша во вну́треннюю пусты́ню, Амфило́хие, Мака́рие, Тара́сие и Феодо́сие,/ смире́ние и вся́кую доброде́тель извы́кше,/ и обрето́ша безсме́ртие,/ посто́м и бде́нием и про́чим воздержа́нием себе́ принося́ще Христу́,/ и ны́не на Небесе́х Престо́лу Христо́ву предстои́те./ Моли́те, отцы́ Богому́дрии, Амфило́хие, Мака́рие, Тара́сие и Феодо́сие,/ умири́ти мир и спасти́ся душа́м пою́щих вас,/ и согреше́ний оставле́ние дарова́ти// чту́щим всечестну́ю па́мять ва́шу.
Кондак преподобным Амфилохию, Макарию,
Тарасию и Феодосию Глушицким, гл.8
Я́ко незаходи́мая свети́ла мы́сленнаго Со́лнца,/ просвети́сте вселе́нную,/ и ве́рных ду́ши и телеса́ луча́ми чуде́с ва́ших озаря́юще,/ незави́стно подава́ете от неду́г исцеле́ние./ Те́мже, соше́дшеся, ве́рою, вас в пе́снех восхваля́ем,/ я́ко на́ши прему́дрыя наста́вники и к Бо́гу хода́таи,/ и непреста́нно вопие́м: ра́дуйтеся, отцы́ Богому́дрии// Амфило́хие, Мака́рие, Тара́сие и Феодо́сие.
(0)